Elk platform bestaat uit één of meerdere kanalen (je digitale uitingen, zoals een app of website). Dit zijn de interfaces waarmee mensen gebruik kunnen maken van je digitale platform. Bij platformen gebaseerd op Everdune Beachgrass kunnen kanalen eenvoudig worden ingeplugd op de Beachgrass Hub. Vaak begint je platform met één kanaal, bijvoorbeeld een webapplicatie, en kunnen andere kanalen daarna volgen.
Bied je je gebruikers meerdere kanalen, dan wordt gesproken over een multichannel platform. Bij de platformen die wij ontwikkelen streven we altijd naar een naadloze gebruikerservaring tussen de verschillende kanalen. Dat wordt ook wel een omnichannel platform genoemd.
Elk kanaal wordt opgebouwd uit functionele bouwblokken en maatwerk bouwblokken. Sommige zaken, zoals de gebruikersinterface en bepaalde logica, zullen uniek zijn voor jouw platform. Die worden dan als maatwerk bouwstenen ontwikkeld. Waar mogelijk worden bouwblokken hergebruikt op verschillende kanalen. Wil je zelf een kanaal ontwikkelen? Geen probleem. En waar nodig helpen we je.
Kanalen van toekomstvaste platformen hebben wat ons betreft minimaal de volgende eigenschappen:
Infrastructuur vastgelegd in code
Modulair opgebouwd
Schaalbaar vanaf de start
Security & privacy by design
We kunnen je helpen bij de realisatie en/of aansluiting van de volgende soorten kanalen:
Mobiele app
Willen je gebruikers op elke plaats en tijd mobiel gebruik maken van je diensten, dan kan een mobiele app een geschikt kanaal zijn. Vooral als een snelle gepersonaliseerde gebruikerservaring belangrijk is.
Responsive website
Een responsive website past de weergave automatisch aan op basis van de grootte van het scherm. Zo kunnen gebruikers makkelijk je website vinden en op elk apparaat gebruiken. Responsive websites of -apps kunnen ook handig zijn om zelf je platform mee te beheren.
Progressive web app (PWA)
Wil je je dienst bieden via het web, maar wel een ervaring bieden die meer lijkt op een mobiele app? Progressive web apps (PWA’s) kunnen dan de oplossing zijn. Ze zijn snel, betrouwbaar en bieden meer functionaliteit dan een traditionele web applicatie.
Messaging dienst
Bijna iedereen maakt tegenwoordig wel gebruik van messaging- en chatdiensten zoals WhatsApp, Facebook Messenger of iMessage. Als organisatie kan je deze diensten inzetten om te communiceren met de gebruikers op de kanalen die ze kennen en al gebruiken.
Voice assistant
Bij interfaces wordt vaak gedacht aan grafische gebruikersinterfaces, maar ook via spraak kan je je platformdiensten leveren. Steeds meer huishoudens en voertuigen zijn voorzien van een voice assistant waardoor gebruikers handsfree interactie kunnen hebben met je platform.
Smart display
Soms zegt een plaatje meer dan 1000 worden. Daarom zijn er ook varianten van voice assistants die een display bevatten. Opgevraagde informatie kan daarmee ook visueel weergegeven worden. Deze devices worden smart displays genoemd. Voorbeelden hiervan zijn de Amazon Echo Show en de Google Nest Hub.
Chatbot
Op diverse chatdiensten, zoals Facebook Messenger en WhatsApp, is het mogelijk om gebruikers te helpen door middel van een chatbot. Mensen kunnen in een chat communiceren met de bot om bijvoorbeeld een product te kopen of een gepersonaliseerd advies te krijgen.
Smartwatch
Een kanaal wat vaak nog niet benut wordt is de smartwatch. Deze horloges (en andere wearables) kunnen de gebruiker sneller informeren dan bijvoorbeeld een mobile app. Sommige smartwatches zijn zelfs waterdicht, wat handig kan zijn om ook outdoor functionaliteit en informatie te bieden.
Social network
Een sociaal netwerk zoals Twitter, Facebook en LinkedIn kan je in bepaalde gevallen ook als kanaal gebruiken. De meeste social networks bieden een API waardoor je als platform (met toestemming van de gebruiker) daar bijvoorbeeld geautomatiseerd berichten op kan plaatsen.
Narrowcasting display
Je ziet ze vaak in winkels, luchthavens en kantoren hangen: narrowcasting displays. Dit zijn displays waarop actuele informatie gedeeld wordt met de mensen die zich in de betreffende ruimtes bevinden. Dit kanaal wordt ook wel digital signage genoemd.
Smart devices (IoT)
Ook via andere hardware dan touch screens en microfoons kunnen gebruikers interactie hebben met je platform. Denk aan apparaten die door middel van fysieke knoppen, sensoren en statuslampjes via het internet informatie kunnen uitwisselen tussen de gebruiker en het platform.
Augmented & Virtual Reality (AR/VR)
Via de camera van een smartphone of met een speciale bril kunnen mensen zich verplaatsen naar een digitale 3D-wereld: Virtual Reality (VR). Is de echte wereld nog zichtbaar achter de digitale, dan wordt dat Augmented Reality (AR) genoemd. Door de interactie met die virtuele werelden via een platform te faciliteren, zijn de mogelijkheden onbeperkt.
Meer kanalen en informatie...
Heb je een kanaal in gedachten wat hier niet bij staat of wil je meer weten over het bouwen van digitale platformen? Laat het ons weten. Voor het realiseren van bepaalde kanalen werken we samen met ervaren specialisten uit ons netwerk.