Met een API koppeling kan je verschillende soorten applicaties en web services met elkaar verbinden. Hierdoor kunnen deze systemen informatie uitwisselen en elkaar aanvullen met bepaalde functionaliteit. Zelfs als ze op een andere locatie staan of gebruik maken van verschillende technieken.
Productiever met systeemintegratie
Het koppelen van systemen noemen we ook wel systeemintegratie of (in het Engels) system integration. Voor bedrijven is het belangrijk dat iedereen binnen en buiten de organisatie altijd snel de juiste informatie heeft. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn uit ERP en CRM systemen. Met goede enterprise application integration (EAI) -het bedrijfsbreed koppelen van systemen- worden medewerkers productiever en wordt de kans op fouten kleiner.
Voordat je IT-systemen gaat integreren is het belangrijk om eerst de werkprocessen helder te hebben. Technieken zoals business process modeling (BPM) kunnen hierbij helpen. Daarnaast moet je soms ook keuzes maken waar de master data zich moet bevinden. Omdat het vaak om bedrijfskritische informatie gaat, moet ook de kwaliteit en security van de integraties op orde zijn. Neem dit ook mee als je koppelingen wilt (laten) maken.
Cloud-based koppelingen
Door gebruik te maken van de cloud kan de beschikbaarheid en schaalbaarheid van API koppelingen worden vergroot. Daarnaast is het daarmee makkelijker om SaaS-applicaties die ook gehost worden in de cloud met elkaar te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan cloud apps zoals Salesforce, Slack en Mailchimp.
Maar ook het koppelen van je eigen systemen via de cloud is mogelijk. Misschien wil je wel je Exact omgeving op kantoor (on-premise) koppelen met je het CMS van je corporate website. Door de API koppeling te hosten op de cloud ben je flexibeler welke informatie uitgewisseld wordt. Ook kan je de koppeling dan makkelijker meetbaar maken, zodat je altijd en overal inzicht kan krijgen in de informatiestromen.
Backends van mobile apps hebben vaak ook koppelingen nodig. Verkoop je bijvoorbeeld producten in je app, dan zal je voor de betaling moeten koppelen met een payment provider, zoals CM of Adyen. Wil je de locatie van een gebruiker omzetten naar een leesbaar adres, dan kan je gebruik maken van de API's van Google of TomTom.
API design & architectuur
Het doel van een API is dat andere ontwikkelaars je platform eenvoudig kunnen gebruiken. Dit bereik je door een gebruiksvriendelijke API te ontwerpen (en te documenteren) die gebruik maakt van web standaarden die bekend zijn bij developers.
Een goed API ontwerp kan bijdragen aan het succes van je platform. Kijk maar naar platformen zoals Facebook. Door met het sociale netwerk te integreren kunnen gebruikers inloggen op andere apps met hun Facebook account. Voor gebruikers makkelijker en Facebook kan de koppelingen op haar beurt gebruiken om gerichter te adverteren. Met een eenvoudige en krachtige API maak je het ook voor ontwikkelaars aantrekkelijker en makkelijker om je platform te gebruiken.
Populaire technieken voor API’s zijn REST en GraphQL waarbij de data is opgemaakt met JSON. SOAP en XML wordt nog veel voor bedrijfsapplicaties toegepast, maar verliest wel aan populariteit bij de meeste ontwikkelaars. Voor authenticatie van de API-gebruikers wordt veel gebruik gemaakt van OAuth en daaraan gerelateerde standaarden. Web sockets en web hooks kunnen vervolgens ingezet worden om de uitwisseling van informatie real-time te maken. Dit maakt het ook mogelijk om gebruikers direct te informeren over relevante gebeurtenissen d.m.v. push berichten.
SDK of widget laten maken
Wil je het voor ontwikkelaars nog makkelijker maken om te koppelen met je platform? Dan kan je ook een software development kit of widget (laten) ontwikkelen.
Een SDK bevat meestal een component wat snel door een ontwikkelaar toegevoegd kan worden aan een app. Hij of zij hoeft dan niet nog zelf de code te programmeren om de API van je platform te gebruiken. SDK’s zijn vaak gemaakt voor een specifieke programmeertaal of omgeving, zoals iOS of Node.js.
Web widgets zijn vergelijkbaar met SDK’s. Dit zijn componenten die een webbouwer eenvoudig kan toevoegen aan een website om er specifieke functionaliteit aan toe te voegen. Zo hebben wij voor Besized een widget ontwikkeld die geïntegreerd kan worden in webshops.
Kortom, wil je het laagdrempelig maken voor mensen om hun maatwerk apps of websites aan te sluiten op je platform? Zorg dan voor een SDK of widget voor de meestgebruikte programmeeromgevingen. Het opsplitsen in componenten maakt het ook makkelijker om verschillende onderdelen van je platform te laten ontwikkelen door verschillende partijen. Zo kan je optimaal gebruik maken van elkaars expertise.
Heb je een API of koppeling nodig?
Of het nu een API, SDK, widget of andere koppeling is. Met of zonder mobiele app. Wij helpen je graag van advies tot en met ontwikkeling.
Elke cloud-powered app die we ontwikkelen maakt verbinding met een API. Het backend bestaat ook uit een netwerk van koppelingen. Die ervaring en expertise delen we graag met andere bedrijven en organisaties.
Benieuwd of wij iets kunnen betekenen bij een integratie, of het ontwerpen/realiseren van een API? Neem dan contact op.